Bermula 1 Januari lalu, Dego Ride menjadi penyedia khidmat e-hailing motosikal pertama yang memulakan operasi setelah ia diluluskan oleh kerajaan dan kini ia disertai pula oleh GrabBike. Daripada percubaan kami untuk menggunakan GrabBike, ia tertera hanya untuk kawasan sekitar KLCC, Bukit Bintang, Pudu dan Chow Kit.

Bukan setakat satu pilihan, GrabBike turut disediakan dengan satu lagi pilihan khas iaitu untuk penumpang dan juga penunggang wanita. Daripada pemerhatian kami, kedua-dua pilihan untuk GrabBike ini masih ditawarkan pada harga yang sama.

Bayaran asas adalah RM3.70, berserta yuran servis RM0.30 untuk tiga kilometer pertama, manakala jika destinasi pengguna adalah lebih daripada itu, hingga 5.5 km, caj RM0.55 bagi setiap kilometer dikenakan. Sekiranya lebih lagi daripada 5.5 km, pengguna perlu membayar tambahan RM1 bagi setiap kilometer.

Kami cuba menempah khidmat GrabBike ini dari KLCC ke TREC, Kuala Lumpur dan kos yang tertera adalah RM5. Jika dibandingkan dengan pilihan kereta biasa JustGrab, ia adalah lebih murah RM3 (JustGrab mengenakan cas RM8 untuk destinasi yang sama).

Sebagai perbandingan lagi, Dego Ride pula mengenakan bayaran asas RM3 untuk perjalanan sejauh 3 km, dan tambahan RM1 bagi 1 km seterusnya. Untuk GrabBike, harga yang dikenakan juga dinyatakan mungkin meningkat pada waktu permintaan tinggi dan bergantung kepada waktu serta lokasi.