Sedikit berita dari wakil kami yang mengikuti rombongan media Subaru yang ketika ini berada di Singapura. Ketika sesi bersama Pengarah Urusan Tan Chong International (TCIL), Glenn Tan, ada didedahkan bahawa model Subaru XV untuk pasaran Malaysia akan menerima kemaskini bagi tahun 2020 ini.

Antaranya, model crossover berkenaan bakal dilengkapi dengan head unit baru bersaiz lapan-inci yang dibangunkan oleh Panasonic. Walaupun saiznya tidaklah berbeza dengan unit sedia ada, namun peningkatan terbaru itu nanti akan turut merangkumi penawaran ciri Android Auto dan Apple CarPlay.

Ini bagaimanapun bakal menyaksikan ciri tunjuk arah seperti yang ada pada unit semasa terpaksa digugurkan, namum menurut Subaru ia suatu langkah yang wajar, mengambil kira jumlah pengguna bagi kemaskini dua aplikasi yang akan ditambah itu.

Selain itu, sistem baru itu nanti akan turut menampilkan ciri kamera peninjau 360-darjah yang sebelum ini tidak ditawarkan pada XV. SUV Forester juga dijangka akan menerima peningkatan yang sama bagi head unit dan sistem kamera berkeanan – yang ketika ini ditawarkan sebagai pilihan kepada pengguna secara berasingan.

Perubahan yang lebih penting akan tiba di penghujung 2020; XV akan diberi facelift terbaru dengan pertambahan ciri keselamatan EyeSight. Ini selari dengan pengumuman sebelum ini bahawa XV akan menjadi model ketiga Subaru di Malaysia yang datang dengan ciri berkenaan, selepas Outback dan Forester. Dan, anda boleh jangkakan ada peningkatan harga pada XV selepas ini, untuk semua kemaskini yang akan diberikan itu.