Kerajaan telah pun memberikan kebenaran kepada West Coast Expressway Holdings Berhad (WCEHB) yang mengendalikan Lebuhraya Pantai Timur (WCE) sepanjang 233 km untuk memulakan kutipan tol, berkuat kuasa serta merta, menurut warta kerajaan persekutuan. Warta tersebut memaklumkan kutipan tol untuk lebuhraya terbabit adalah bagi tempoh 44 tahun, bermula 15 Januari 2020 hingga 19 Disember 2063.

Dibina dengan kos bernilai RM5.044 bilion, WCE yang menghubungkan Banting, Selangor dengan Taiping, Perak, mempunyai 21 persimpangan, iaitu 11 di Perak dan 10 lagi di Selangor. Plaza tol bagi WCE ini terletak di Hutan Melintang, Teluk Intan, Kg Lekir, Sitiawan, Utara Sitiawan, Changkat Chermin dan Beruas.

Sehingga Disember 2019, WCE telah pun siap sebanyak 71% dengan jajarannya yang telah dibuka di Seksyen 5 dari Persimpangan Bertingkat Lebuh Raya Pintasan Selat Klang Utara Baru (NNKSB) ke Persimpangan Bertingkat Bandar Bukit Raja.


Kadar tol bagi WSE – Klik untuk besarkan

WCE ini dibina bagi menghubungkannya terus dengan Lebuhraya Utara-Selatan kendalian PLUS, dan dijangka mampu mengurangkan kesesakan trafik di bahagian pantai barat. Pada mulanya, pembinaan WCE ini dijangka selesai pada hujung 2019, namun beberapa kali ia tertangguh ekoran melibatkan prosedur untuk pengambilalihan tanah dan rancangan jajaran laluan yang ditentukan oleh kerajaan terdahulu.

“Pengambilalihan tanah telah pun 95% selesai dan kini kami perlu meneruskan kerja-kerja pembinaan untuk Seksyen 7 dan 11 – dua seksyen terakhir – yang dijangka selesai sepenuhnya pada 2022,” ujar CEO WCEHB Datuk Neoh Soon Hiong seperti yang dilaporkan oleh The Star.

Seksyen 4 untuk WCE ini dijangka akan dibuka pada separuh pertama tahun ini, disusuli dengan Seksyen 1,2,3 dan 6 pada 2021, manakala dua seksyen terakhir iaitu Seksyen 7 dan 11 pula pada tahun 2022.