latar-highway

Gambar hiasan

Projek Lebuh Raya Pantai Barat (WCE) yang sedang dibina di negeri Perak sejak 2014 lalu dijangka siap pada tahun 2019. Ia bakal menghubungkan kawasan seperti Hutan Melintang, Bagan Datoh, Teluk Intan, Lekir, Sitiawan, Parit dan Trong dilaksanakan melalui kerjasama pihak swasta iaitu syarikat West Coast Expressway Sdn Bhd dan Kerajaan Persekutuan.

Jajaran lebuh raya itu juga bakal menyediakan 21 persimpangan yang menghubungkan bandar seperti Banting, Shah Alam dan Kuala Selangor di Selangor dengan Teluk Intan dan kawasan sekitarnya.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Awam, Infrastruktur, Tenaga dan Air negeri Datuk Zainol Fadzi Paharudin berkata projek ini akan merancakkan aktiviti ekonomi seperti Industri Kecil dan Sederhana (IKS) serta pelancongan, laporan Bernama.

“Lebuh raya itu juga mampu berfungsi sebagai laluan alternatif kepada Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) seterusnya penduduk daerah Hilir Perak dapat mengelak kesesakan trafik semasa perayaan.

“Selain itu, projek ini boleh meningkatkan peluang pekerjaan dalam kalangan penduduk setempat untuk pekerja mahir dan juga separa mahir sewaktu pembinaan lebuh raya dilaksanakan,” katanya semasa menjawab soalan lisan Datuk Mohd Azhar Jamaluddin (BN-Changkat Jong) pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini hari ini.