Walau pun ada yang beranggapan pembinaan Lebuhraya Pan Borneo Sabah terbengkalai selepas pengambilalihan kuasa pemerintahan kerajaan Pakatan Harapan, namun hakikatnya projek tersebut masih diteruskan.

Malahan Menteri Kerja Raya, Baru Bian, mengesahkan, pelaksanaan projek lebuhraya bagi Sabah itu biar pun baru mencapai 22% buat masa ini, namun beberapa pakej pembinaan projek itu sebenarnya mencatat peratus siap yang tinggi dan mendahului jadual.

“Pakej Donggongon-Papar mencatat 61.65% siap, diikuti pakej Batu 32-Lot M, Sandakan dengan 57%. Manakala pakej laluan Lahad Datu Bypass kini mencatat 34% siap, serta pakej laluan di antara Sindumin dan Kampung Melalia, Sipitang sebanyak 31”.

“Pakej laluan Bongawan-Papar yang dilaksanakan kontraktor Pembinaan Kekal Mewah pula mendahului jadual sebanyak 0.55% walaupun pencapaian fizikal sebenar baru 20.22%. Saya sendiri akan memantau perkembangannya kerana setiap bulan saya akan melalui kawasan ini dari Kota Kinabalu ke Lawas untuk balik ke kawasan saya,” katanya seperti yang disiarkan oleh Harian Metro.

Laluan sepanjang 22.6 kilometer yang bermula dari Bongawan ke Kimanis dan Benoni, Papar itu adalah sebahagian pakej laluan Pan Borneo Sabah di pantai barat dengan kos pembinaan sebanyak RM560 juta.

Dalam hal lain, Baru juga berkata Sabah turut terbabit dalam projek laluan Lebuhraya Trans Borneo yang menghubungkan Serudong di Kalabakan dengan Simanggaris di Kalimantan yang dihubungkan terus dengan wilayah Sarawak sebelum ke Long Pasia, di Sipitang.

“Fasa pertama projek itu dimulakan pada tahun ini dengan peruntukan RM600 juta bagi pembinaan Jalan Kalabakan-Serudong, termasuk kompleks kastam, kuarantin dan imigresen (CIQ),” katanya.