Sedar tak sedar, masuk tahun ini, sudah 20-tahun usia Honda S2000 yang pertama diperkenalkan kepada dunia. Tapi rupa roadster pacuan roda belakang terakhir Honda ini masih segar dan macam baru dilancarkan dua bulan lepas bukan? Evergreen betul, macam Mazda RX-7 FD3S.

Untuk menyambut ulangtahun ke-20 S2000, divisi aksesori asli Honda yang mengeluarkan jenama Modulo, Honda Access hadir dengan sebuah S2000 istimewa ke Tokyo Auto Salon (TAS) tahun ini, yang digelar sebagai Honda S2000 20th Anniversary Prototype.

Konsep yang ditunjukkan oleh Modulo terhadap kereta ini mungkin mahu menunjukkan macam mana rupa facelift terkini S2000 sekiranya ia masih dijual di bilik pameran.

Diasaskan dari model pre-facelift dengan kod casis AP1, S2000 20th Anniversary Prototype menampilkan bampar hadapan berbeza – dengan muncung yang lebih panjang, bersama liang udara yang direka dengan bentuk trapezoid. Bahagian lain masih lagi sama, kecuali satu lip spoiler berwarna hitam dipasang pada penutup but belakang.

Badan ‘prototaip’ dilayangkan dengan warna putih Grand Prix White, kemudian set rim asal S2000 berkenaan ditukarkan dengan set aftermarket Advan RZ2 17-inci berwarna hitam.

Dalam kabin, ia masih lagi kelihatan standard. Tempat duduk asal S2000 ini dibalut semula dengan kulit merah bersama logo 20th Anniversary. Logo yang sama turut kelihatan pada karpet kaki, penutup pemain audio kaset (kaset tahu?kaset!), dan juga cermin deflektor kecil di belakang tempat duduk.

Honda S2000 AP1 mula diproduksi dan masuk ke pasaran domestik Jepun pada penghujung tahun 1999, dijana oleh enjin F20C 2.0 liter DOHC i-VTEC empat-slinder yang boleh menjerit sehingga 9,000 rpm dalam keadaan standard. Versi JDM ditala bagi menghasilkan 250 PS/218 Nm, manakala model yang dieksport keluar hanya menjana 240 PS.

Lain dari kebiasaan model-model Honda yang terkenal dengan pacuan hadapan, S2000 adalah model kedua yang direka dengan konfigurasi enjin hadapan pacuan belakang, di mana kuasa dari enjin tersebut dialirkan ke gandar belakang menerusi kotak gear short shift enam-kelajuan manual yang mampu membuatkan anda termimpi-mimpi walaupun hanya bermain dengannya ketika kereta tidak bergerak.

Honda memperkenalkan versi facelift S2000 pada tahun 2004, dikenali dengan kod casis AP2 dijana enjin F22C 2.2 liter DOHC i-VTEC yang mnghasilkan tork lebih besar. Ada khabar angin bahawa Honda akan mnghasilkan semula generasi baharu untuk S2000 ini, tetapi ia masih samar dan bersandarkan sumber-sumber yang lemah.

Selain S2000, Modulo turut menghasilkan satu lagi kereta konsep berdasarkan model lama Honda ke TAS tahun ini iaitu Civic EK9 Cyber Night Japan Cruiser 2020.