Sepanjang Op Selamat 16 sempena Tahun Baharu Cina yang diadakan sejak 18 Jan lalu, sehingga semalam, Polis DiRaja Malaysia (PDRM) telah merekodkan sejumlah 290,567 saman dikeluarkan kepada pengguna jalan raya atas pelbagai kesalahan lalu lintas di seluruh negara.

Menurut Ketua Penolong Pengarah Penguatkuasaan, Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Bukit Aman, Supt Dr Bakri Zainal Abidin, kebanyakan saman yang dikeluarkan meliputi kesalahan memandu melebihi had laju dengan mencatatkan 57% daripada jumlah keseluruhan saman.

“Ini menunjukkan sikap pengguna jalan raya masih tidak berubah walaupun terdapat pertambahan kenderaan di atas jalan raya.

“Dalam data kami, mendapati faktor memandu melebihi had laju adalah punca utama kemalangan jalan raya. Kalau kita lihat kebanyakan kenderaan yang terbabas adalah disebabkan memandu laju dan bukannya sebab faktor lain,” katanya seperti yang disiarkan oleh Bernama.

Tambah beliau lagi, jumlah kemalangan pada Op Selamat kali ini turut mencatatkan peningkatan sebanyak 10% iaitu 16,940 kemalangan dalam tempoh 11 hari berbanding tempoh sama dalam op tahun lepas iaitu 15,464 kemalangan.

“Kami mendapati kumpulan penunggang motosikal masih lagi menjadi penyumbang tertinggi kemalangan pada op selamat kali ini,” katanya.