Jaguar Land Rover (JLR) bakal mengurangkan atau menghentikan pengeluaran di dua kilangnya di United Kingdom pada hari-hari tertentu untuk beberapa minggu akan datang, laporan Reuters. Walau bagaimana pun, ia bukanlah disebabkan penularan coronovirus yang sedang hebat melanda China, tetapi bagi mengurangkan kos pengeluaran yang disebabkan penyusutan permintaan.

Laporan tersebut menyebut jualan JLR menyusut sebanyak 2.3% pada suku terakhir tahun 2019 dan mensasarkan berbilion pounds penjimatan dapat dibuat untuk menangani kerugian yang lebih teruk dan pengurangan diesel di Eropah, serta kelembapan pasaran di China.

JLR juga akan menggantung pengeluaran untuk hari-hari terpilih sepanjang tempoh empat minggu bermula akhir Februari di kilang Castle Bromwich dan menghentikan pengeluaran untuk separuh hari atau sepanjang hari di fasiliti Solihull sehingga akhir Mac. “Persekitaran luaran tetap mencabar bagi industri ini dan syarikat mengambil langkah yang lebih serius untuk mencapai kecekapan operasi yang diperlukan bagi kejayaan jangka masa panjang,” ujar wakil Range Rover.

Tambahnya lagi. “Kami sahkan bahawa fasiliti Solihull dan Castle Bromwish akan membuat beberapa perubahan kecil untuk jadual pengeluaran mereka sebagai refleksi permintaan yang turun naik di seluruh dunia, sementara ia masih lagi memenuhi keperluan pelanggan.”

Berbeza di Korea Selatan, Hyundai telah mengambil keputusan untuk menggantung pengeluarannya disebabkan kekurangan rantaian bekalan komponen dari China disebabkan penularan coronovirus. Manakala Fiat Chrysler juga mungkin akan menutup operasi kilangnya di Eropah dalam tempoh antara dua hingga empat minggu disebabkan perkara yang sama.