Geely lancar penuras udara kabin standard N95, pelanggan sedia ada akan diberi secara percuma

Geely lancar penuras udara kabin standard N95, pelanggan sedia ada akan diberi secara percuma

Lanjutan dari usaha Geely untuk menghasilkan “kereta sihat” dengan pelaburan sebanyak 370 juta RMB (RM218 juta) dua minggu lalu, jenama automotif berkenaan kini telahpun melancarkan penuras udara kabin (cabin air filter) untuk sistem pendingin hawa yang mampu menapis udara dalam kabin kenderaan pada standard N95, atau sama seperti apa yang boleh dilakukan oleh topeng muka dengan standard N95.

Penuras udara berkenaan bukan hanya akan dipadankan pada semua kereta-kereta baharu, malah pemilik-pemilik model jenama tersebut untuk pasaran China turut akan menerima alat ganti yang telah ditingkat taraf berkenaan secara percuma.

Menurut pengumuman rasmi yang dibuat oleh Geely Auto di negara berkenaan, bermula sekarang hingga 31 Mac, pemilik-pemilik tersebut boleh membuat temu janji bagi membawa kereta mereka ke pengedar bertauliah bagi menukar komponen tersebut.

Geely mendakwa, penuras udara baharu ini dihasilkan dari bahan karbon aktif, fabrik bukan tenunan, bahan-bahan komposit pelbagai lapisan dan lain-lain. Ia mampu untuk menapis partikel sehalus 0.3µm bagi mengelakkan ia tersebar ke dalam kabin kereta menerusi sistem pendingin hawa.

Geely lancar penuras udara kabin standard N95, pelanggan sedia ada akan diberi secara percuma

Jenama tersebut turut menyebut bahawa laporan dari pakar perubatan mendedahkan bahawa titisan yang diserap oleh virus Covid-19 yang kini melanda dunia biasanya adalah lebih besar dari 0.74µm, jadi penapis ini mampu untuk menapis penyebaran virus berkenaan secara efektif, dan kadar kebarangkalian untuk berjaya adalah setinggi 98%, manakala kadar pemintasan zarah halus (PM2.5) di udara adalah setinggi 99.9%.

Selain dari untuk mengelakkan penularan virus Covid-19 ini, Geely turut mendakwa bahawa penapis juga dapat mengasingkan zarah-zarah lain di udara, termasuk bau, debu, dan lain-lain yang boleh menyebabkan alahan.

Buat masa sekarang, peringkat pertama penghasilan penapis berkenaan secara besar-besaran sudah lengkap dan ia telah dihantar ke jaringan pengedar Geely di bandar-bandar utama China, dan ia akan dijadikan sebagai komponen standard untuk model-model baharu. Bukan sahaja model dengan logo Geely, pelanggan dari jenama lain di bawah payung sama seperti Geometry dan Lynk & Co turut akan menikmati tingkat taraf percuma ini.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required