Pada tahun 1970-an, Citroen ada mengeluarkan sebuah model coupe prestasi tinggi yang dinamakan sebagai SM. Walaupun adalah sebuah kereta sports, model ini menampilkan rekaan yang boleh dianggap mempunyai prestij tersendiri dan menggunakan beberapa teknologi baru pada masa itu.

Bagi mengingati model tersebut, Citroen melalui cabang jenama mewahnya iaitu DS Automobiles telah mengeluarkan dua rekaan grafik hasil daripada Romain Saquet dan Geoffrey Rossillion yang bekerja di studio rekaan DS di Paris, Perancis. Ia dihasilkan sebagai gambaran kepada model moden SM.

Bukan setakat dua rekaan ini, DS juga akan mengeluarkan beberapa lagi rekaan dan meminta orang ramai memilih rekaan manakah yang paling menarik dan berpadanan untuk dipanggil sebagai “SM 2020”. Undian dilakukan melalui laman media sosial syarikat tersebut.

Semasa dikeluarkan untuk pasaran, Citroen SM menggunakan enjin V6 2,670 cc Maserati yang mampu menghasilkan kuasa 170 hp pada 5,500 rpm, dengan sistem bahan api menggunakan tiga karburetor dual-body Weber. Ia kemudiannya dinaik taraf kepada sistem suntikan bahan api, dan kuasa bertambah menjadi 178 hp.

Bahagian lain yang menarik pada kereta ini adalah ia menggunakan sistem hidraulik berpusat yang mengawal suspensi, brek, stereng dan juga pelarasan menegak lampu hadapan.