Seperti yang diketahui, semua jaringan pengedar termasuk pusat servis bertauliah semua jenama-jenama automotif di Malaysia menutup operasi mereka sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sehingga 14 April ini bagi membendung penularan wabak COVID-19. Jadi adakah ini akan menjejaskan waranti kenderaan anda sekiranya waktu servis sudah sampai ketika dalam tempoh PKP ini?

Untuk Honda Malaysia (HM), mereka mengesahkan bahawa waranti pelanggan yang berhadapan dengan situasi ini tidak akan terjejas, seperti apa yang disebutkan dalam terma dan syarat yang tercatat pada booklet servis dan waranti.

Namun menggesa pelanggan-pelanggan yang terbabit akan menghubungi pengedar dalam masa 15 hari selepas PKP berakhir untuk membuat temu janji dan menghantar kereta mereka untuk diservis dalam tempoh 30 hari selepas hari terakhir PKP bagi memastikan waranti mereka kekal aktif.

Malah, sekiranya ada waranti kenderaan pelanggan yang akan tamat dalam tempoh PKP ini, HM turut akan memanjangkannya dengan tambahan 30-hari, bermula hari terakhir PKP ini berkuatkuasa.