Seorang lelaki telah ditahan dalam satu sekatan jalan raya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) untuk membendung penularan wabak Covid-19 yang dijalan oleh polis daerah Kangar, Perlis semalam setelah dia mengeluarkan kata-kata kesat kepada pasukan penguatkuasa tersebut ketika diminta menunjukkan kad pengenalan diri.

Menurut Ketua Polis Daerah Kangar, Superintendan Wari Kiew dalam video yang disiarkan oleh saluran Youtube Asry Shafii ini, orang yang ditahan tersebut adalah seorang lelaki cina berumur sekitar 30’an. Dia ditahan setelah mula memaki pegawai kanan polis, iaitu timbalan ketua polis daerah Kangar sendiri dengan perkataan ‘Babi’ apabila diminta menunjukkan kad pengenalan dan juga lesen.

Wari turut menyatakan bahawa pemuda berkenaan ditahan di bawah seksyen Seksyen 186 Kanun Keseksaan kerana menghalang penjawat awam menjalankan tugas. Jika sabit kesalahan, dia boleh dihukum penjara maksimum dua tahun atau denda sehingga RM10,000 atau kedua-duanya.

Ketua polis Kangar itu juga merayu kepada orang ramai agar tidak mengeluarkan kata-kata kesat ketika polis menjalankan tugas sepanjang tempoh PKP ini kerana tugas berkenaan bukanlah tugas mudah, dan ini dilakukan bagi memastikan rantaian wabak Covid-19 ini terputus.

Kami juga ingin merayu kepada semua, kalau tak dapat bantu, janganlah kita menyusahkan pula tugas-tugas para pejuang barisan hadapan ini untuk memastikan hidup kita kembali normal seperti biasa. Sehingga semalam, sebanyak 4,683 kes positif jangkitan Covid-19 ini dikesan, di mana 76-orang dari mereka sudah pun meninggal dunia kerana wabak ini. Jadi sangat penting untuk kita tidak keluar rumah bagi memutuskan rantaian jangkitan wabak tersebut.