Perintah Kawalan Pergarakan (PKP) yang telah memasuki fasa ke-empat hari ini telah memberikan sedikit kelonggaran kepada orang ramai di mana ketua keluarga yang keluar membeli makanan, ubat-ubatan atau barangan keperluan harian kini dibenarkan membawa seorang lagi ahli keluarga bersama. Walau bagaimana pun, ketiga-tiga tujuan berkenaan masih tertakluk dalam radius 10 kilometer dari kediaman masing-masing.

Menurut laporan Berita Harian, kebenaran itu berdasarkan kemas kini Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2020 di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988, yang diwartakan semalam.

Peraturan yang diterbitkan dalam warta kerajaan mengikut kuasa perkenan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah itu berkuat kuasa mulai hari ini hingga 12 Mei depan.

Seksyen 4(1)(a)(ii) peraturan itu, membenarkan individu yang keluar membeli makanan, ubat, keperluan harian atau barangan lain untuk disertai seorang anggota keluarga yang tinggal serumah dengannya.

Individu yang keluar ke klinik atau hospital untuk mendapatkan rawatan atau perubatan pula, dibenarkan untuk disertai mana-mana orang lain yang dianggap perlu secara munasabah.

Walau bagaimana pun, kami akan mengemaskini maklumat selanjutnya berdasarkan pengumuman oleh Menteri Kanan, Datuk Seri Ismail Sabri dalam sidang hariannya sebentar nanti.