Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah memaklumkan tiada kemalangan jalan raya dilaporkan sepanjang pergerakan rentas negeri sepanjang pelaksanaannya dari 7 hingga 10 Mei lalu.

Menurutnya, pergerakan rentas negeri melalui program Gerak Malaysia bagi mereka yang terkandas di kampung itu berjalan dengan lancar. Di mana sebanyak 401,253 permohonan telah diluluskan Polis Diraja Malaysia (PDRM) sepanjang tempoh 3 hingga 10 Mei lalu.

“Aliran pergerakan menunjukkan 36,951 kenderaan bertolak dari Kuala Lumpur menuju ke negeri-negeri lain pada hari pertama pergerakan rentas negeri dibenarkan 7 Mei lalu,” katanya seperti yang dilaporkan oleh Berita Harian.

Manakala pergerakan dari Johor, Kelantan dan Perak pada 8 Mei, sebanyak 111,734 kenderaan telah direkodkan. Pada 9 Mei pula, sebanyak 97,323 kenderaan bergerak dari Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Melaka dan Pahang. Pada hari terakhir kebenaran pergerakan rentas negeri di Selangor, Negeri Sembilan dan Terengganu, sebanyak 138,678 kenderaan telah direkodkan.

Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) telah pun dilanjutkan sehingga 9 Jun 2020. Perdana Menteri, Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin Yassin, berkata, larangan pergerakan antara negeri masih berkuatkuasa dalam tempoh tersebut. Bagi orang ramai yang ingin melakukan perjalanan rentas negeri pada tempoh ini, perlulah mendapatkan kebenaran daripada polis terlebih dahulu. Walau bagaimana pun, ia hanya untuk perkara kecemasan sahaja.