Seperti kebiasaannya sebelum ini, ketika menjelang Hari Raya Aidilfitri, Kementerian Pengangkutan akan mengeluarkan perintah larangan kepada kenderaan barangan agar tidak berada di jalan raya bagi beberapa hari yang ditetapkan. Larangan tersebut bertujuan untuk meningkatkan keselamatan jalan raya bagi memastikan kesesakan trafik dapat dikurangkan dengan meminimumkan keberadaan kenderaan barangan di jalan raya.

Walau bagaimana pun, memandangkan negara sedang melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), Kementerian Pengangkutan telah memutuskan tidak akan melaksanakan perintah larangan tersebut kepada kenderaan barangan sepanjang tempoh perayaan ini kerana telah mengambil kira peraturan sedia ada dalam tempoh PKPB. Ini termasuklah merangkumi semua faktor termasuk keselamatan dan ekonomi.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan kementerian terbabit, pergerakan kenderaan barangan di dalam tempoh PKPB ini perlulah mengikut peraturan dan garis panduan yang telah ditetapkan dari semasa ke semasa oleh pihak kerajaan.