BMW Malaysia hari ini memperkenalkan model plug-in hybrid terbaru dalam versi BMW X5 G05 xDrive45e M Sport secara dalam talian. Model terbaru ini, yang kekal menikmati insentif duti import dan eksais dijual pada harga RM440,745 atas jalan tanpa insurans dan tanpa SST (RM448,800 dengan SST).

Jika dibandingkan dengan harga terbaru ini, model berkenaan RM58,000 lebih mahal berbanding versi terdahulunya, tetapi memberikan penjimatan sebanyak RM170,000 berbanding model petrol xDrive40i yang ketika ini tidak lagi dijual.

Peningkatan harga itu antara lain disebabkan oleh sistem janaan kuasa yang melengkapinya. Model baru ini menggunakan enjin B58 3.0 liter enam-silinder sebaris yang menjana sebanyak 286 PS dari 5,000 rpm dan 450 Nm dari 1,500 hingga 3,500 rpm – pengurangan 54 PS, tetapi jumlah tork sama berbanding enjin di dalam xDrive40i.

Motor elektrik yang ada pula memberikan tambahan kuasa sebanyak 113 PS dan 265 Nm, memberikan angka janaan keseluruhan 394 PS dan 600 Nm tork. Angka ini sebenarnya sama dengan janaan bagi model 740Le. Dengan kelebihan 81 PS dan 150 Nm berbanding model sama sebelum ini, xDrive45e dengan pacuan semua roda ini memecut dari 0-100 km/j dalam masa 5.6 saat (satu saat lebih pantas) dengan laju maksimum 235 km/j. Kadar penggunaan minyak ialah 2.5 liter per 100 km mengikut kitaran gabungan NEDC.

Bateri lithium-ion yang digunakan juga lebih besar; 24 kWh, kapasiti baru ini hampir tiga kali ganda besar berbanding model lamanya, dengan jarak pemanduan elektrik sepenuhnya 77 km, naik dari 30 km sebelum ini. Tempoh mengecas pula ialah enam jam 50 minit menggunakan BMW i Wallbox (dengan output 3.7 kW) dan 10 jam 30 minit mengguncan pengecas 3-pin yang disediakan melalui soket domestik 240-volt. xDrive45e ini menggunakan penyambung Type 2 untuk mengecas.

Dengan penggunaan bateri ini, ruang barangan juga menerima sedikit kesan; 150 liter lebih kecil berbanding model petrolnya dengan kapasiti 500 liter. Turunkan kerusi barisan kedua, kapasiti barangan akan menjadi 1,750 liter.

Kelengkapan standard pula hampir sama dengan model xDrive40i. Sedikit perbezaan termasuk penggunaan lampu utama LED adaptif dengan lampu tinggi matrix, lampu kabus LED, pakej M Sport, kaliper brek biru M Sport dan rim 20-inci Style 740 M. Turut ada ialah ciri tanpa kunci yang membolehkan kunci dibuka ketika pemandu menghampirinya, serta BMW Digital Key yang membolehkan telefon Samsung terpilih digunakan sebagai kunci.

Di dalam, kemasan kayu Fineline Stripe dapat dilihat (berbanding aluminium), material kulit Vernasca hitam untuk tempat duduk, kerusi sport larasan kuasa dengan memori untuk sebelah pemandu, kawalan pendingin empat-zon, bumbung kaca panoramik dan pintu kargo berkuasa automatik.

Turut dilengkapi ialah sistem infotainmen BMW Live Cockpit Professional, dengan dua paparan 12.3-inci bagi instrumen dan infotainmen serta kawalan suara Intelligent Personal Assistant. Selain itu, ia mempunyai 14 pembesar suara, sistem bunyi Harman Kardon 464-watt, pengecas tanpa wayar Qi dan sistem hiburan kerusi belakang dengan pemain Blu-Ray dan dua skrin 10.2-inci.

Satu naik taraf penting yang dilakukan ialah terhadap suspensi, yang kini menggunakan jenis suspensi udara di depan dan belakang. Dari sudut keselamatan, xDrive45e terus menawarkan pakej bantuan pemandu, termasuk di dalamnya ciri seperti brek kecemasan automatik, amaran penukaran lorong dan peninjau titik buta. Tiada lagi kawalan melayar adaptif seperti pada xDrive40i, tetapi model baru ini menerima pakej Parking Assistant Plus yang dipertingkat.

Selain ciri parkir autonomous, pakej berkenaan juga ada tambahan sistem kamera 360-darjah dan ciri bantuan mengundur yang membolehkan kereta ini mengingati 50 meter terakhir ketika dalam mengundur. X5 xDrive45e ini datang dengan tempoh jaminan lima-tahun, tanpa had perbatuan, pakej lima-tahun servis percuma dan jaminan tayar selama dua-tahun.

Ia juga menerima jaminan bateri hibrid selama lapan-tahun/160,000 km – peningkatan daripada tempoh jaminan dahulu yang hanya melibatkan enam-tahun/100,000 km. Turut ditawarkan ialah pelan pembiayaan daripada BMW Group Financial Services Malaysia, menawarkan ansuran bulanan dari RM5,028 dengan 80% jumlah pinjaman selama lima-tahun. Untuk perincian lanjut berkaitan model ini, layari CarBase.my.