Sepanjang tempoh lapan hari pertama Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) diperkenalkan bagi tempoh 10 Jun hingga 17 Jun 2020, statistik menunjukkan bahawa pihak polis telahpun mengeluarkan sebanyak 80,950 saman diatas pelbagai kesalahan terutamanya trafik, lapor Bernama.

Ini adalah selari dengan makluman yang diberi sebelum ini yang mana pihak berkuasa akan terus mengekalkan kehadiran dan memantau lebuh-lebuh raya serta jalan persekutan dan jalan negeri di seluruh negara berikutan jangkaan meningkatnya jumlah pengguna sebaik sahaja perjalanan rentas negeri dibenarkan.

Pengarah Jabatan Penyiasatan dan Penguatkuasaan Trafik Bukit Aman, Datuk Azisman Alias berkata, kesalahan utama yang kerap dilakukan ialah melanggar had laju (37,802), lesen luput tarikh (12,169) dan melanggar isyrat trafik (10,390).

Pengguna jalan raya yang melakukan kesalahan ini juga boleh dibawa ke mahkamah sekiranya mereka mengabaikan peraturan jalan raya dan juga undang-undang, merujuk kepada pemandu-pemandu yang memandu dalam keadaan mabuk atau ditangkap kerana lumba haram di jalan umum.