Sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan meningkatkan pemantauan terhadap sebarang kegiatan lumba haram dan aktiviti konvoi bermotosikal. Ini termasuklah dengan kegiatan samseng jalanan.

Menurut Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman Datuk Azisman Alias berkata, Skuad Unit Risikan Operasi (Skuad 42) tindakan undang-undang adalah seperti biasa dan tiada perbezaan semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan.

“Jika melakukan kesalahan seperti memandu dalam keadaan laju, melulu, dan bahaya serta mabuk, mereka ini akan dibawa ke mahkamah untuk tindakan selanjutnya. Skuad 42 JSPT sentiasa dalam keadaan bersedia termasuk meningkatkan lagi Op Mabuk,” katanya seperti dilaporkan oleh Bernama.

Walau bagaimana pun, katanya, setakat ini tiada laporan lumba haram dan aktiviti konvoi motosikal dalam jumlah besar diterima pihaknya, namun polis sentiasa memantau dengan mengadakan sekatan jalan raya khas, dari semasa ke semasa.