Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah mengeluarkan notis kepada 12,694 pemilik kenderaan setakat ini kerana menggunakan nombor plat yang tidak mengikut spesifikasi seperti yang digariskan oleh undang-undang. Selain itu, dari Januari hingga Mei 2020, sebanyak 7,455 kenderaan telah dikompaun diatas kesalahan sama.

“Mereka yang menggunakan nombor-nombor plat yang fancy ini mungkin ada alasan dan maksud tersendiri yang ingin ditunjukkan, tetapi yang salah di sisi undang-undang akan tetap salah,” jelas Ketua Pengarah JPJ, Datuk Seri Shaharuddin Khalid seperti dilaporkan oleh Harian Metro.

“Pemilik kenderaan yang didapati menggunakan nombor plat yang tidak mengikut spesifikasi yang ditetapkan akan diminta menyatakan alasan mereka dan kenderaan terbabit akan diperiksa sebelum dikenakan saman,” jelas beliau, menjelaskan perbezaan antara notis dan kompaun.

Shaharuding juga mengalu-alukan laporan daripada orang awam berkaitan nombor plat fancy ini. “Orang awam yang ternampak kenderaan menggunakan nombor plat seperti itu boleh tangkap gambar dan kirimkan kepada pusat aduan JPJ,” ujar beliau.

Apa yang dimaksudkan dengan nombor plat fancy di sini? Selain daripada permukaan plat dan juga rekaan huruf yang tidak sah atau tidak dibenarkan, tindakan sesetengah orang untuk menyambung atau mengubahsuai huruf atau nombor yang membolehkannya dibaca sebagai satu perkataan juga adalah salah.

Sebagai contoh, MAF 14 adalah nombor plat biasa, tetapi sekiranya ia ditukar dan diubahsuai menjadi MAF1A, maka itu sudah menjadi kesalahan dan boleh dikenakan tindakan. Fancy di sini pula tidaklah merujuk kepada nombor plat khas yang dikeluarkan secara sah oleh JPJ, misalnya yang terbaru ialah SYG.