Mengulas berkenaan Ops Tutup Khas di Lebuhraya Pantai Timur (LPT) yang dijalankan oleh Polis DiRaja Malaysia (PDRM) semalam, Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata kerajaan tidak teragak-agak untuk menarik balik kebenaran aktiviti konvoi bermotosikal sekiranya pihak berkuasa menerima banyak laporan kesalahan mengenainya, lapor Astro Awani.

Bercakap ketika sidang media hariannya tadi, Ismail berharap perkara yang berlaku di Pahang semalam merupakan kes terpencil serta diharap menjadi kes pertama dan terakhir. Beliau turut menjelaskan bahawa buat masa ini, konvoi bermotosikal masih lagi dibenarkan sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

“Kejadian semalam adalah pertama. Kita anggap ini kes terpencil dan tidak menjadikan semua konvoi dihentikan setakat ini. Pihak polis akan mengambil tindakan terhadap konvoi tersebut.

“Kesalahan itu, polis akan ambil tindakan. Namun, kalau berleluasa dan buat kesalahan seperti berkumpul, tiada penjarakan sosial, tak mustahil kita lihat semula kebenaran itu,” katanya.

Beliau turut memberi contoh bagaimana kerajaan bertindak menarik balik kebenaran operasi sesetengah premis perniagaan dan perkara sama boleh berlaku ke atas aktiviti konvoi motosikal.

“Seperti premis perniagaan dan restoran kalau mereka langgar SOP, ada restoran ditutup sebab langgar SOP. Saya harap kepada penunggang berkonvoi patuh SOP sebab kalau terlampau banyak kegagalan patuh SOP, akan sebabkan keseluruhan konvo tidak dibenarkan,” jelasnya.

Dalam operasi bersepadu selama tiga jam bermula 2 petang yang menyasarkan dua lokasi iaitu kawasan Rehat dan Rawat (R&R) Lanchang dan R&R Chenor semalam, polis telah memeriksa lebih dari 600 Mat Motor dengan 358 saman atas pelbagai kesalahan lalu lintas dikeluarkan, manakala 20 motosikal disita.

Menurut Timbalan Pengarah 1 Jabatan Siasatan Polis Traffik (JSPT) Bukit Aman, Datuk Mohd Nadzri Hussain, antara kesalahan dikesan adalah lesen dan cukai jalan tamat tempoh, serta pengubahsuaian motosikal yang mengundang bahaya kepada penunggang dan pengguna jalan raya lain.

Dalam operasi berkenaan, polis turut mengesan ada penunggang yang sanggup menunggang motosikal tanpa brek belakang dan ini amat berbahaya bukan sahaja kepada diri sendiri, tetapi juga kenderaan lain. Juga, tiga penunggang motosikal dikesan berada di bawah pengaruh dadah dan daun ketum, manakala tujuh lagi ditahan kerana kesalahan alam sekitar.