Semalam Polis DiRaja Malaysia (PDRM) telah mengadakan Ops Tutup Khas di Lebuhraya Pantai Timur (LPT). Lebih 600 mat motor diperiksa di dalam operasi bersepadu selama tiga jam bermula 2 petang yang menyasarkan dua lokasi iaitu kawasan Rehat dan Rawat (R&R) Lanchang dan R&R Chenor.

Timbalan Pengarah 1 Jabatan Siasatan Polis Traffik (JSPT) Bukit Aman, Datuk Mohd Nadzri Hussain, berkata sebanyak 600 penunggang motosikal diperiksa dengan 358 saman atas pelbagai kesalahan lalu lintas dikeluarkan melalui ops berkenaan, manakala 20 motosikal disita.

“Antara kesalahan dikesan adalah lesen dan cukai jalan tamat tempoh, serta pengubahsuaian motosikal yang mengundang bahaya kepada penunggang dan pengguna jalan raya lain. Apa yang dikesalkan, ada yang sanggup menunggang motosikal tanpa brek belakang dan ini amat berbahaya bukan sahaja kepada diri sendiri, tetapi juga kenderaan lain.

“Pada masa sama, tiga penunggang motosikal dikesan berada di bawah pengaruh dadah dan daun ketum, manakala tujuh lagi kesalahan alam sekitar,” katanya seperti dilaporkan oleh Berita Harian

Seramai 12 pegawai dan 52 anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) terbabit dalam Ops Tutup Khas ini, dibantu lima daripada Jabatan Alam Sekitar (JAS) serta 10 daripada Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK).

Menurutnya lagi, melalui ops sama pihaknya mengesan ada yang menunggang secara dengan menunjukkan aksi berbahaya, selain berlumba antara satu sama lain. LPT juga menjadi laluan popular bagi kumpulan motosikal dari Lembah Kelang yang berkonvoi setiap hujung minggu untuk ke Temerloh dan Kuantan, namun apabila pulang mereka berlumba dan menunjukkan aksi berbahaya.

“Kebanyakan mereka ini anak muda dan kita nasihatkan mereka jika minat berlumba bukan di atas lebuh raya, tetapi hendaklah ke litar Sepang,” katanya.