Bulan Jun menyaksikan pertumbuhan rancak angka jualan kenderaan di Malaysia, selepas pernigaan dan jualan mula disambung pada Mei lalu. Proton tidak terlepas daripada tempias kerancakan pasaran ini, dengan mencatatkan jualan sebanyak 9,623 unit sepanjang bulan Jun 2020.

Angka berkenaan menjadi jualan kedua terbaik pada tahun 2020 dengan tiga model Proton mendahului dalam segmen masing-masing. Angka tersebut juga menunjukkan pertumbuhan 69.5% berbanding Mei 2020 dan kenaikan 26.3% berbanding bulan yang sama pada tahun 2019.

Saga terus mencatat jualan terbaik secara bulanan, dengan angka pegangan pasaran setakat ini sebanyak 21.2%, dengan jualan Proton untuk separuh pertama tahun 2020 menunjukkan kenaikan 6.5% berbanding tempoh sama tahun lalu. Beza jumlah keseluruhan berbanding 2019 juga menurun kepada hanya 14.6%.

Angka jualan Saga pada bulan Jun adalah yang tertinggi iaitu sebanyak 4,447 unit berbanding 4,275 unit yang dicatatkan pada Oktober 2019, yang merupakan angka terbaik bulanan sebelum ini dan merupakan yang tertinggi sejak Ogos 2014.

Proton X70 pula berjaya mengekalkan kedudukan sebagai SUV segmen C terlaris, dan dengan 1,909 unit yang terjual pada bulan Jun, X70 turut menjadi SUV paling menjadi pilihan secara keseluruhan untuk separuh pertama tahun ini. Sementara itu, Proton Persona masih berada di kedudukan teratas dalam kategori sedan segmen B untuk bulan kedua berturut-turut.

Walaupun terdapat penurunan jualan selama dua bulan, jumlah kumulatifnya mencatat lebih 25.1% berbanding tahun lepas. Proton Exora pula kekal menjadi MPV segmen C terlaris sementara Proton Iriz sebagai model hatchback segmen B Syarikat berada di kedudukan ketiga di dalam kategorinya.

“Jualan Proton pada sebulan penuh pertama operasi semenjak Februari amat memberangsangkan. Dalam kami kekal optimis untuk separuh kedua tahun 2020, permintaan pembelian kereta di negara ini secara umumnya dan kenderaan Proton khususnya, menunjukkan peningkatan keyakinan pengguna terhadap produk kami. Ini didorong pengecualian cukai jualan yang diumumkan baru-baru ini,” jelas Ketua Pegawai Eksekutif, Proton Edar, Roslan Abdullah.