Mulai semalam (14 Julai 2020), pengguna kenderaan persendirian yang menggunakan teknologi Pengenalan Frekuensi Radio (RFID) untuk membayar tol di Jambatan Pulau Pinang sudah boleh menikmati diskaun sebanyak 20%.

Ini susulan dengan pengumuman PLUS Malaysia Berhad pada awal Jun lalu, di mana diskaun tersebut diberikan khas kepada mereka yang menetap, bekerja dan belajar di Pulau Pinang.

Pengarah Urusan PLUS, Datuk Azman Ismail berkata walau bagaimana pun, pengguna yang mahu menikmati diskaun berkenaan perlu mendaftarkan diri dengan PLUS di https://jimatdipenang.plusmiles.com.my.

“Tag RFID yang dipasangkan pada kenderaan adalah lebih selamat dan mengelak dari disalah guna. Ia juga menawarkan kemudahan membuat tambah nilai secara dalam talian dan transaksi yang lebih lancar di plaza tol. Lebih menarik, RFID tidak memerlukan penggunaan bateri yang sering menjadi punca kegagalan transaksi seperti peranti SmartTAG sebelum ini,” katanya seperti dilaporkan oleh Harian Metro.

Beliau turut berkata, sistem RFID menggunakan tag pengenalan fungsi radio yang dilekatkan pada kenderaan yang mana ia dihubungkan terus dengan eWallet Touch ‘n Go yang membolehkan pelanggan membuat urusan tambah nilai secara dalam talian tanpa perlu mengunjungi kaunter tambah nilai dan membayar secara tunai.

“Pelekat RFID boleh diperoleh di pusat pemasangan RFID di seluruh Pulau Pinang dengan harga RM35 seunit. Pelanggan lebuhraya boleh merujuk senarai pusat pemasangan RFID yang berdekatan dengan melayari https://mx.touchngo.com.my/fitment-centres,” katanya.