Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Rosol Wahid mengesahkan Program Subsidi Petrol (PSP) bersasar bagi menggantikan mekanisme subsidi petrol semasa, yang diusulkan oleh kerajaan pada pembentangan Bajet 2019 tidak akan dilaksanakan.

Menerusi persidangan Dewan Rakyat hari ini, beliau berkata kementeriannya dan Kementerian Kewangan (MoF) telah bersetuju untuk tidak melaksanakan PSP, laporan Bernama.

Beliau berkata susulan daripada mesyuarat bersama pada 9 Julai lalu mengenai hala tuju PSP, pihak MoF akan menyediakan Memorandum Jemaah Menteri untuk memuktamadkan pendirian kerajaan berkaitan dengan PSP tersebut.

“Sebab-sebab untuk tidak melaksanakan adalah yang pertama, untuk mengelakkan salah faham dalam kalangan penduduk Sabah, Sarawak dan Wilayah Persekutuan Labuan kerana hanya penduduk Semenanjung Malaysia sahaja yang terlibat dengan subsidi ini.

“Dan (yang kedua adalah) untuk mengelakkan berlakunya jurang harga petrol yang tinggi di antara Semenanjung Malaysia dan Sabah, Sarawak dan Labuan,” katanya bagi menjawab soalan tambahan Shaharizukirnain Abd Kadir (PH-Setiu) berhubung perancangan baharu kerajaan untuk subisidi minyak pada masa hadapan.

Tambahnya, keputusan untuk tidak melaksanakan PSP adalah juga kerana untuk mengelakkan timbulnya keraguan dalam kalangan rakyat berkenaan ketelusan dalam pemberian subsidi itu.

Pada Oktober 2019, kerajaan Pakatan Harapan telah mengumumkan pelaksanaan PSP dengan sejumlah RM2.4 bilion diperuntukkan bagi pelaksanaan subsidi itu. Peruntukan yang disediakan menerusi Belanjawan 2020 tersebut dijangka akan memanfaatkan sejumlah lapan juta orang daripada kelompok B40 dan M40.