Shell Malaysia mengumumkan bahawa kit Touch ‘n Go RFID pemasangan sendiri kini boleh dibeli di stesen-stesen Shell terpilih di seluruh negara, dan dijual pada harga RM35. Dengan ini, pengguna mempunyai cara tambahan untuk mendapatkan kit pemasangan sendiri ini, selain membelinya dari Lazada, Shopee dan juga pusat pemasangan rasmi.

Seperti yang pernah kami tunjukkan dalam video sebelum ini, untuk memasang sendiri kit berkenaan adalah sangat mudah. Setiap kit juga datang dengan panduan pemasangan yang boleh diakses melalui kod QR yang ada di luarnya, ataupun panduan langkah demi langkah yang tersedia di bahagian dalam.

Adalah disarankan untuk memasang pelekat RFID pada bahagian atas kiri cermin depan kereta anda, atau pada bahagian lampu depan di sebelah kiri. Ini kerana, pengimbas di plaza tol berada di sebelah kiri laluan, dan bacaannya disasarkan ke bahagian kiri kenderaan.

Cuma, yang perlu anda tahu, pelekat RFID berkenaan perlu diletakkan dalam jarak 5 cm daripada mana-mana permukaan logam yang ada, misalnya pada bahagian tiang A dan bumbung sekiranya anda ingin melekatkannya pada cermin utama. Untuk perincian lanjut tentang pemasangan sendiri pelekat TnG RFID ini, tonton video yang kami sediakan.