Jaguar E-Pace mula dijual di Malaysia awal bulan ini, selepas pertama kali dipertontonkan di sini ketika acara Premium Auto Car Expo (PACE) 2018 dahulu.

SUV ini dilengkapi enjin Ingenium 2.0 liter turbocas petrol, digandingkan dengan kotak gear automatik sembilan-kelajuan dengan sistem AWD. Ia mampu menghasilkan sebanyak 200 PS kuasa, berbanding angka 249 PS/365 Nm yang dijangka awalnya. Ini membolehkan pecutan 0-100 km/j dalam masa 8.2 saat. Tayar standard E-Pace P200 di Malaysia bersaiz 20-inci 235/50.

Spesifikasi penuh versi 200 PS ini tidak didedah tetapi kelengkapannya tidak banyak berbeza berbanding model yang dipamerkan sebelum ini. Ia sepatutnya dilengkapi dengan unit infotainmen InControl Touch Pro dengan skrin sesentuh 10 inci, kamera pandangan belakang dan juga panel instrumen digital 12.3 inci seperti Disco Sport.

Naik taraf terkini pada sistem ini adalah termasuk Smart Settings, iaitu satu sistem yang boleh mengenal pasti serta mempelajari tabiat pemandu, seterusnya melaras secara automatik kedudukan tempat duduk, suhu, tetapan infotainmen dan pelbagai lagi. Sistem ini juga boleh menyimpan lapan tetapan dalam memori untuk individu berlainan.

Ciri keselamatan pada E-Pace adalah termasuk enam beg udara, Lane Departure Warning, Lane Keep Assist dan Driver Condition Monitor. Untuk warna pula, pelanggan mempunyai dua pilihan iaitu Yulong White dan Firenze Red – kedua-duanya warna metalik.

Akhir sekali untuk harga, E-Pace yang diimport sepenuhnya ini dijual pada harga RM403,216 tidak termasuk insurans dan cukai jalan. Harga ini sudah dikira sekali dengan penjimatan cukai 50% yang diberikan oleh kerajaan terhadap kenderaan CBU sehingga hujung tahun ini. Ia juga datang dengan program Jaguar Care, jaminan lima tahun, pakej servis percuma lima tahun dan bantuan tepi jalan tiga tahun.