General Motors telah mengumumkan bahawa mereka akan menjadi pengeluar kenderaan pertama yang menggunakan sistem pengurusan bateri hampir tanpa wayar sepenuhnya (wBMS) pada kenderaan elektrik (EV) akan datang. Sistem yang dibangunkan bersama Analog Devices ini akan digunakan untuk memacu kenderaan EV kuasa Ultium lebih cepat ke dalam pasaran, termasuk pada Cadillac Lyriq dan GMC Hummer EV.

Melalui sistem ini, masa untuk membangunkan sistem komunikasi, atau mereka semula sistem pendawaian yang kompleks pada kereta yang berlainan dapat dikurangkan. Sama seperti teknologi bateri dan platform mereka, sistem wBMS ini boleh digunakan untuk pelbagai jenis kenderaan, dari trak tugas berat hinggalah kereta prestasi.

Pada EV sekarang, terdapat sambungan wayar di antara pek bateri dan modul sistem pengurusan bateri, yang mana membantu melindungi sumber kuasa. Dengan sistem wBMS, wayar dan sambungan tambahan ini tidak perlu lagi digunakan dan setiap pek bateri mempunyai modul slave sendiri yang boleh berkomunikasi dengan modul utama tanpa sebarang wayar.

Modul slave ini boleh mengukur pelbagai karekter fizikal pek bateri, termasuk voltan, arus dan suhu sel bateri. Antara manfaat lain sistem ini adalah berat yang dapat dikurangkan kerana tidak banyak wayar dan penyambung, waktu pengeluaran lebih pendek, kurang kompleks serta lebih fleksibel berkenaan kedudukan pek bateri.

GM turut memberitahu, sistem ini boleh menerima ciri baru apabila ada nanti, dengan sokongan kemas kini atas talian yang disediakan oleh Vehicle Intelligence Platform. Mereka juga menambah bahawa sistem wBMS ini mempunyai perlindungan keselamatan siber termasuk melalui sambungan tanpa wayar.