Aston Martin buat pertama kalinya telah memperkenalkan sebuah simulator mewah AMR-C01 yang dibangunkan bersama dengan syarikat Curv Racing Simulators. Hanya 150 buah akan dijual, pada harga £57,500 (RM305,745) dan penghantaran kepada pelanggan akan bermula hujung tahun ini.

Untuk rekaan simulator ini – dibangunkan sendiri oleh pasukan pereka Aston Martin di ibu pejabat – ia dibuat dengan mengambil inspirasi daripada kereta Aston Martin sementara bahagian dalamnya pula diberitahu mempunyai posisi tempat duduk seperti hypercar Valkyrie.

Badan monocoque AMR-C01 dibuat daripada gentian karbon, memberikan kedudukan yang tegap dan kemudiannya dijadikan lengkap dengan kemasan serta kualiti akhir seperti kereta Aston Martin. Bahagian hadapan mempunyai gril Aston Martin Racing. Bagi sistem permainannya, Curv telah menggunakan perisian terkini Assetto Corsa.

“Ini adalah satu cabaran bagi pasukan rekaan. Walaupun simulator ini bukan sebuah kereta, ia masih diinspirasikan daripada kereta lumba kami. Ia mestilah menunjukkan ciri elegan yang sama, mempunyai garis dinamik sama dan seimbang seperti kereta Aston Martin lain dalam dunia lumba,” kata ketua pegawai kreatif Aston Martin, Marek Reichman.

“Kami telah mencipta sebuah simulator rumah luar biasa yang dapat menawarkan pengguna peluang untuk berlumba dalam dunia virtual secara memuaskan, dari rumah. Sasaran kami adalah untuk membina sebuah simulator yang dapat memberikan kepuasan seperti kereta lumba sebenar,” kata pakar simulator daripada Curv, Darren Turner.