Proton dah pun memberi jawapan kepada banyak pertanyaan dari ramai orang yang sebelum ini sangat berminat dengan model SUV kedua keluarannya, X50. Tirai dinaikkan, dan sebahagian daripada perincian dan kelengkapan penawaran pun banyak yang didedahkan hari ini.

Proton X50 akan hadir dalam empat varian; Standard, Executive, Premium dan Flagship. Gambar-gambar sebenar yang anda lihat ini menunjukkan varian paling tinggi, Flagship. Semua varian X50 diberikan enjin 1.5 liter tiga-silinder turbo, namun tiga versi paling rendah hadir dengan sistem suntikan bahan api pelbagai-titik (MPI), manakala varian Flagship menerima sistem suntikan bahan api terus (GDI).

Jadi, untuk model Turbo-GDI, kuasa yang dihasilkan adalah sama seperti Geely Binyue 1.5 T-GDI iaitu 177 PS dan tork maksima 255 Nm. Manakala untuk tiga varian lebih rendah dengan enjin Turbo-MPI pula, ia menjana kuasa lebih rendah iaitu 150 PS dan tork maksima 226 Nm.

Proton X50 ini menggunakan platform B-segment Modular Architecture (BMA) Geely-Volvo yang menampilkan suspensi topang MacPherson di hadapan dan juga Torsion Beam di belakang. Ia dihasilkan dalam dengan dimensi 4,330 mm panjang, 1,800 mm lebar dan 1,609 mm tinggi, bersama jarak roda 2,600 mm.

Untuk tinjauan lebih lanjut berkenaan X50, kami bawakan anda video ini yang menyingkap segenap penawaran yang ada pada mdoel tersebut. Ketahui semua kelebihan, kekurangan serta nilai yang ditawarkan dengan menontonnya.

GALERI: Pilihan warna Proton X50 2020

Gambar rasmi Proton X50