Volkswagen Golf generasi kelapan kini menerima satu lagi varian, iaitu Golf TGI yang menggunakan gas asli. Ia digerakkan oleh enjin empat silinder sebaris 1.5 liter kitaran Miller yang boleh menggunakan dua bahan api iaitu gas asli mampat (CNG) dalam keadaan biasa, dan petrol apabila perlu. Kuasa yang mampu dihasilkan adalah 130 PS dan 200 Nm tork.

Tiga tangki diletakkan di bawah badan hatchback ini dan ia boleh memuatkan 115 liter (17.3 kg) gas asli mampat. Bagi setiap 100 km, ia akan menggunakan 4.1 kg CNG, dengan emisi karbon CO2 berada pada tahap 111 g/km (WLTP) dan boleh dibawa bergerak menggunakan CNG sahaja sehingga 400 km. Tangki petrol sembilan liter disediakan sebagai sokongan sekiranya gas asli di dalam tangki habis.

Menurut Volkswagen, tahap emisi karbon yang rendah dapat dicapai hasil kecekapan enjin kitaran Miller serta nisbah mampatan 12.5:1, sementara pengecas turbo geometri turbin boleh ubah pula meningkatkan tekanan angin dan memperbaiki pecutan dari kelajuan rendah.

Jika diisi dengan e-gas atau biomethane, keseimbangan karbon pula akan menjadi lebih baik, kata Volkswagen. Biomethane diperoleh daripada bahan buangan tumbuhan manakala e-gas pula daripada tenaga elektrik hijau lebihan. Selain emisi yang lebih rendah berbanding enjin petrol dan diesel, pembakaran gas asli juga menhasilkan gas ekzos yang kurang karbon monoksida serta nitrogen dioksida.

Tempahan untuk Golf TGI sudah pun dibuka di Eropah dan satu lagi model yang ditunggu adalah Golf R Mk8, di mana mengikut perancangan, ia akan diperkenal 4 November ini. Model AWD tersebut dijangka mampu menghasilkan kuasa sehingga 333 PS, hasil daripada enjin petrol empat silinder turbo 2.0 liter.