Lewat petang nanti, Yamaha akan memperkenalkan MT-09 2021 di Eropah, yang dijangka menampilkan pelbagai pembaharuan. Walaubagaimanapun, gambar motosikal naked ini sudah pun mula tersebar dalam internet menampakkan keseluruhan rupanya.

Perubahan paling jelas adalah pada lampu hadapan, dengan bentuk yang baru serta unit projector LED. Pelindung tepi radiator, rim, panel tepi tangki, subframe, lampu belakang, ekzos dan tempat letak nombor plet juga kelihatan berbeza. Kemudiannya di hadapan pemandu, terdapat panel instrumen TFT LCD yang lebih besar berbanding unit sedia ada pada MT-09 sekarang.

Perincian serta peningkatan lain yang diberi kepada MT-09 ini cuma akan diketahui apabila ia didedahkan secara rasmi nanti tetapi ada berita yang memberitahu, suspensi, brek dan enjin juga dinaik taraf untuk menjadikannya lebih baik berbanding model sekarang.

Fork hadapan dikatakan menggunakan unit yang boleh dilaras, brek menggunakan unit radial dan quickshifter dinaik taraf supaya boleh digunakan untuk naik dan turun gear. Selain daripada itu, kami juga menjangkakan beberapa peningkatan lain.

MT-09 dikuasakan oleh enjin tiga silinder 847 cc yang menghasilkan 115 hp pada 10,000 rpm dan 87.5 Nm tork pada 8,500 rpm. Transmisi adalah unit enam kelajuan dan ia juga dilengkapi dengan brek ABS, kawalan cengkaman serta pilihan tiga mod tunggangan. Sebaik ia didedahkan secara rasmi nanti, kami akan menaikkan perincian penuhnya.