Di India, segment kenderaan dengan panjang di bawah empat meter sangat sengit saingannya. Ini kerana kadar duti eksais yang dikenakan oleh kerajaan terhadapnya. Maka, banyaklah pengeluar memanfaatkan hal itu dan cuba memenangi hati pelanggan.

Dengan populariti SUV yang kian diterima, segmen berkenaan menyaksikan beberapa calon. Ini termasuk Maruti Suzuki Vitara Brezza, Hyundai Venue, Mahindra XUV300, Honda WR-V, Tata Nexon, Ford EcoSport, Kia Sonet, Toyota Urban Cruiser serta Nissan Magnite yang akan datang.

Renault juga tidak asing lagi bagi segmen ini, kerana jenama itu ada tawarkan model Kwid dan Triber di India. Senarai model ini dijangka akan ditambah dengan sebuah lagi model yang dipanggil Kiger, yang mana SUV kompak berkenaan kini mula ditunjukkan dalam bentuk rekaan konsep.

Menurut Renault, versi produksinya nanti akan 80% sama seperti konsep yang ditunjukkan ini. Dari segi rekaan, Kiger merupakan kerjasama antara pasukan pereka di Perancis dan India, dan disifatkan mempunyai penampilan “yang menarik yang menangkap imaginasi dan minda”. Sekilas pandang, model ini ada iras K-ZE dan Dacia Spring Electric yang pernah ditunjukkan sebelum ini.

Di depan, wajahnya sinonim dengan rekaan pada model-model lain Renault ketika ini, dengan lampu DRL LED yang disambung dengan jalur lampu di tengah. Gril agak kecil, dengan elemen seakan sayap, sementara apron bawah yang bersegi menempatkan lampu utama serta apa yang kelihatan seperti corong bukaan udara.

Gelembung bahagian bonet dilanjutkan juga ke fender, dengan elemen hiasan padanya. Dari sisi, rekaan konsep ini nampak kukuh dengan garis bahu yang ditarik dari bahagian depan ke belakang. Cat dua tona yang digunakan menjadikan bahagian bumbung “floating roof” seolah terpisah daripada badan.

Untuk menambah sisi rugged kereta ini, pelapik keliling kawasan tayar diberikan, begitu juga dengan tambahan landasan pada bumbung. Ia menggunakan rim 19-inci, dengan jarak kelegaan tanah 210 mm. Di belakang, lampu bentuk C digunakan.

Tiada gambara untuk bahagian dalam didedahkan setakat ini. Ia akan menggunakan platform Renault CMF-A+, yang turut digunakan oleh Triber dan Nissan Magnite. Sama juga dengan perincian bagi sistem jana kuasa Kiger ini, masih belum diketahui. Namun, melihat kepada penggunaan platformnya, ia dijangka sama dengan unit kuasa Nissan Magnite.

Model Nissan itu ditawarkan dengan dua pilihan enjin; 1.0 liter NA tiga-silinder petrol dengan output 71 hp/96 Nm, serta versi turbo dengan 99 hp/160 Nm. Kotak gear manual lima-kelajuan atau CVT diberi sebagai pilihan. Kiger dijangka akan diperkenalkan di India pada suku pertama tahun depan sebelum dipasarkan ke negara lain pula.