Ramai yang mengeluh dan meluahkan rasa sedih apabila feri di Pulau Pinang yang menjadi simbol ikonik negeri terbabit disahkan bakal menamatkan operasinya pada 31 Disember ini. Namun ‘kisah sedih’ ini tidak berlanjutan kerana kerajaan telah mengambil langkah untuk memastikan perkhidmatan feri tersebut diteruskan, menurut laporan yang disiarkan oleh The Star.

“Kerajaan akan mengenakan syarat terhadap Pelabuhan Pulau Pinang untuk meneruskan perkhidmatan feri yang menjadi ikonik dan warisan negeri terbabit,”ujar Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz. Beliau menyatakan bahawa syarat tersebut akan dikenakan berhubung dengan dana sebanyak RM15 juta daripada nilai keseluruhan RM30 juta yang diluluskan untuk Pelabuhan Pulau Pinang (PPSB) bagi mengambil alih perkhidmatan feri tersebut dari Prasarana.

“Saya boleh mengesahkan peruntukan terbabit akan dibuat secara dua kali pembayaran. Di mana pembayaran pertama sebanyak RM15 juta akan dibuat pada tahun 2021,” jelasnya lagi.

Pada 15 Disember lalu, PPSB telah mengumumkan pengambilalihan operasi bagi perkhidmatan pengangkutan perkhidmatan feri Pulau Pinang dari Prasarana. Walau bagaimana pun, perkhidmatan feri tersebut akan digantikan dengan bot penumpang laju yang hanya membawa pejalan kaki, basikal serta motosikal sahaja.

PPSB juga akan menjalankan penambahbaikan secara interim bermula 1 Jan tahun depan hingga 30 Jun 2022 dan sepanjang tempoh tersebut dua bot penumpang laju yang mampu membawa 200 penumpang dengan kepantasan perjalanan antara 10 hingga 15 minit serta kekerapan 40 kali sehari.

Susulan pengumuman itu, mulai 1 Januari 2021, semua kereta yang mahu masuk dan keluar ke/dari pulau ke/dari tanah besar tidak lagi boleh menjadikan feri sebagai pengangkutan untuk menyeberang. Sebaliknya perlu menggunakan salah satu daripada jambatan Pulau Pinang yang ada untuk menyeberang antara pulau dan tanah besar.