Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaacob menyatakan bahawa SOP tidak boleh merentas negeri sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan dari 13 hingga 26 Januari ini bukan hanya melibatkan rakyat biasa, malah turut dikuatkuasakan terhadap ahli politik dan VVIP.

Beliau menyatakan perkara berkenaan ketika sidang media hariannya semalam, selepas ditanya oleh wartawan tentang perkara tersebut.

“Semua sekali tertakluk pada SOP PKP,PKPB, PKPP. Kalau mereka (ahli politik) nak mengadakan mesyurat, laksanakan melalui maya. Sidang khas MKN yang dilangsung setiap tiga kali seminggu yang dipengerusikan YAB Perdana Menteri juga dilakukan secara maya,” jelasnya ketika menjawab soalan berkenaan.

Implementasi semula PKP di Selangor, Johor, Penang, Melaka, Sabah dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan telah pun bermula hari ini selepas ia diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yasin Isnin lalu memandangkan kes harian penularan jangkitan wabak Covid-19 naik mendadak sehingga mencapai empat angka akhir-akhir ini.

Malah, semalam Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah turut mengisytiharkan darurat sebagai langkah proaktif untuk membendung penularan virus tersebut dengan tempoh pelaksanaannya adalah sehingga 1 Ogos 2021, ataupun lebih awal sekiranya pandemik dapat dikawal.