Mitsubishi Xpander barangkali menjadi model baru daripada pengeluar Jepun itu yang berjaya menarik perhatian umum. Dengan harga RM91k untuk sebuah MPV tujuh-tempat duduk, dan hanya ditawarkan dalam satu varian, ia nampaknya mempunyai nilai yang ramai orang cari-cari selama ini, terutama untuk dijadikan kereta keluarga.

Tetapi, adakan semua yang ditawarkannya memadai untuk memenuhi keperluan kebanyakan orang. Paling tidak, ia menjadikan MPV nampak “cool” dengan rekaan yang tajam dan berani. Tetapi bagaimana dengan hal lain? Enjin 1.5L yang digunakan mampu bagi prestasi memuaskan? Ruang kabin cukup luas dan selesa?

Kami telah bikin satu video sebelum ini untuk menunjukkan secara terperinci apa yang ada pada Mitsubishi Xpander ini, termasuklah konfigurasi dan keluasan ruang bagi setiap tempat duduknya. Dan, kali ini kami bawa anda ke jalan raya pula, untuk meninjau bagaimana prestasi pemanduan yang ditawarkannya.

Sekadar makluman, Mitsubishi Xpander menggunakan enjin 1.5 liter MIVEC dengan janaan kuasa 105 PS pada 6,000 rpm dan 141 Nm tork pada 4,000 rpm. Unit enjin itu digandingkan pula dengan transmisi automatik empat-kelajuan (dan bukanny CVT), yang menurut Mitsubishi, mengoptimumkan kuasa dan penjimatan bahan api. Jadi, sedap bawa ke tidak? Jom tonton.