Pulau Langkawi terkenal dengan ‘longgokan’ kereta-kereta mewah – disebabkan ia adalah pulau bebas cukai, ramai yang membeli model-model eksotik berkenaan dengan mendaftarkannya di situ bagi mendapatkan harga tanpa cukai yang lebih rendah, tetapi ia hanya boleh keluar dari pulau berkenaan mengikut jumlah kuota hari yang telah ditetapkan kerajaan.

Ini mungkin berita baik untuk pemilik-pemilik jentera mewah yang diletakkan di pulau tersebut – Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor mengumumkan bahawa sebuah litar kereta berprestasi tinggi dan bertaraf antarabangsa akan dibina di Langkawi, di kawasan Bukit Malut tidak lama lagi.

Dalam berita Sinar Harian Muhammad Sanusi dilaporkan berkata, litar berkenaan akan dibina menerusi kerjasama Permodalan Kedah Berhad (PKB) dengan sebuah syarikat swasta.

Beliau turut memberitahu bahawa ketika ini terdapat kira-kira 1,600 pemilik kereta berkuasa tinggi di Langkawi yang menikmati pengecualian cukai ketika membeli kenderaan berkenaan – walaupun memiliki kereta yang hebat, namun pergerakannya agak terbatas.

“Pemilik kenderaan itu hanya boleh pusing-pusing di Langkawi dan tidak boleh ke tempat lain (selain Langkawi). Kalau nak pandu di tempat lain, pemilik perlu memohon kebenaran daripada agensi tertentu terlebih dahulu termasuk untuk ke tanah besar. Tapi dalam tempoh dua bulan, kena masuk ke Langkawi semula,” kepada pemberita selepas Mesyuarat Exco Kedah di Wisma Darul Aman semalam.

Walau bagaimanapun, beliau mengatakan bahawa litar tersebut bukanlah litar lumba, tetapi ia adalah litar kereta berprestasi tinggi yang membolehkan pemilik kenderaan berkenaan menguji kenderaannya di litar terbabit dengan bayaran tertentu yang ditetapkan.