Volkswagen Talagon diperkenal di China – SUV paling besar jenama itu, enjin V6 2.5L Turbo 295 hp, 500 Nm

Volkswagen Talagon diperkenal di China – SUV paling besar jenama itu, enjin V6 2.5L Turbo 295 hp, 500 Nm

Meskipun Volkswagen sudah ada banyak SUV dalam pasaran China, mereka merasakan ia seperti masih tidak cukup dan menambah satu lagi model yang dikenali sebagai Talagon. Ia adalah satu produk hasil kerjasama FAW-Volkswagen dan pernah dipertontonkan sebagai sebuah model konsep SMV dua tahun lepas.

Sama seperti model pameran itu, produk akhir ini mempunyai saiz yang besar, berukuran 5,152 mm panjang, 2,002 mm lebar, 1,795 mm tinggi dan jarak roda 2,980 mm. Untuk memberi anda gambaran, ia 112 mm lebih panjang, 12 mm lebih lebar dan 15 mm lebih tinggi daripada Atlas yang dijual di China sebagai Teramont, tetapi jarak rodanya masih sama.

Hasilnya, secara teknikal, Talagon adalah SUV Volkswagen paling besar setakat ini, dan syarikat itu memberitahu ia dibina atas platform MQB Evo yang juga digunakan pada Golf dan produk lain Volkswagen Group seperti Skoda Octavia, Seat Leon dan Audi A3.

Volkswagen Talagon diperkenal di China – SUV paling besar jenama itu, enjin V6 2.5L Turbo 295 hp, 500 Nm

Peralihan daripada kereta konsep kepada kereta produksi yang dipamerkan di Auto Shanghai tidak melibatkan banyak perubahan, dengan bahagian hadapannya masih lagi menggunakan gril yang mempunyai dua jalur melintang dan bersambung sehingga ke lampu DRL. Lampu belakang juga menggunakan konsep yang sama dan di bawah terdapat dua muncung ekzos besar.

Masuk ke dalam anda akan melihat susun atur papan pemuka seperti Golf, dengan panel instrumen digital yang terletak bersebelahan dengan skrin sesentuh sistem infotainmen. Konsol tengah ditinggikan dan diletakkan rata, dengan menempatkan tombol gear serta butang-butang penting lain.

Volkswagen Talagon diperkenal di China – SUV paling besar jenama itu, enjin V6 2.5L Turbo 295 hp, 500 Nm

Setiap penumpang yang duduk di belakang disediakan dengan corong pendingin hawa sendiri, iaitu di bahagian tiang tepi serta konsol tengah, dan tempat duduk dibalut dengan kemasan yang premium. Pelanggan boleh memilih tetapan enam tempat duduk atau tujuh tempat duduk untuk SUV ini.

Varian Talagon yang paling tinggi akan dikuasakan oleh enjin V6 2.5 liter turbo yang menghasilkan 299 PS (295 hp) dan 500 Nm tork, digabungkan bersama transmisi DSG tujuh kelajuan dan sistem pacuan semua roda. Media di China juga ada melaporkan SUV ini bakal ditawarkan dengan enjin empat silinder 2.0 liter turbo, dengan talaan kuasa 186 PS/320 Nm dan 220 PS/350 Nm.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya 'mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required