Dalam sidang akhbar harian mengenai perkembangan COVID-19 sebentar tadi, Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakub, telah mengumumkan, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 Penuh disambung untuk tempoh dua minggu berkuat kuasa pada 15 Jun sehingga 28 Jun 2021.

Menurut beliau, perkara ini telah dibentangkan dan dicadangkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dalam Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri hari ini supaya PKP 3.0 dilanjutkan untuk tempoh 2 minggu lagi. Keputusan ini dibuat setelah mengambil kira jumlah kes harian masih tinggi melebihi 5,000 sehari dengan purata kes baharu sehingga semalam ialah 6,871 kes.

Beliau turut menjelaskan, diharap tiada lagi kekeliruan dalam pelaksaan penguatkuasan prosedur operasi standard (SOP) memandangkan semua senarai positif/negatif adalah sama seperti sebelum ini.

“Saya tidak mahu rakyat terkesan dengan salah tafsiran berhubung SOP di lapangan oleh penguat kuasa,” katanya lagi.

Mengenai senarai tersebut, boleh dirujuk kepada laman sesawang kementerian berkaitan dan maklumat lanjut boleh diakses di laman sesawang MKN di www.mkn.gov.my