Moratorium bayaran balik selama enam bulan di bawah pakej Pemulih bernilai RM150 bilion yang diumumkan oleh Perdana Menteri semalam adalah bertujuan untuk membantu peminjam untuk menangguhkan bayaran semula pinjaman kepada suatu tarikh lain kemudiannya. Tetapi, ini tidaklah ditawarkan tanpa kadar faedah, seperti dijelaskan oleh menteri kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

Bercakap kepada pemberita ketika taklimat secara maya hari ini, beliau menjelaskan perkara itu bergantung kepada bank untuk di tentukan sekiranya mereka ingin menghapuskan caj faedah. Beliau memaklumkan, kaedah pembayaran semula — termasuk caj kadar faedah — adalah berbeza mengikut setiap kes, dan perlu ditentukan antara bank dan peminjam, lapor The Star.

“Peminjam perlu berbincang dengan bank yang terlibat. Saya tiada jawapan, tetapi caj faedah akan berbeza dari satu bank dan bank yang lain, serta mengikut produk. Setiap bank mempunyai skim yang berbeza untuk peminjam mereka, itu andaian saya. Saya tidak mengurus secara mikro bank-bank ini,” jelasnya.

Tidak seperti moratorium yang diluluskan ketika PKP pertama tahun lalu, moratorium terbaru ini adalah untuk semua, dari kelompok B40 hinggalah T20 dan juga perusahaan mikro. Untuk layak, tidak perlu disertakan bukti pengurangan gaji atau kehilangan pekerjaan, dan tiada sebarang dokumen diperlukan.

Permohonan akan dibuka pada 7 Julai, dan peminjam hanya perlu memohon melalui bank mereka dan menandatangani borang persetujuan pinjaman yang melibatkan perubahan berkaitan. Kelulusan adalah secara automatik bagi semua peminjam persendirian. Perusahaan kecil dan sederhada (SME) juga boleh memohon, tetapi bagi syarikat, ia tertakluk kepada penilaian oleh bank (tidak diberikan secara automatik).