Ketua pegawai eksekutif AirAsia Group, Tony Fernandes, melalui laman media sosial beliau telah menunjukkan satu gambar awal barisan kenderaan syarikat e-hailing baru beliau yang akan beroperasi tidak lama lagi.

Dalam gambar itu terdapat 10 MPV yang terdiri daripada model Toyota Vellfire dan Alphard, dan memberikan petunjuk bahawa kenderaan tersebut akan digunakan oleh AirAsia untuk menghantar penumpang.

Fernandes turut memberitahu, “ride-hailing gaya AirAsia adalah berbeza daripada Grab dan Uber. Budaya berbeza, kabin berbeza dan banyak lagi.” Uber sekarang sudah tiada di Malaysia selepas Grab membeli semua kepentingan syarikat itu yang berkaitan dengan e-hailing serta penghantaran makanan di Asia Tenggara.

Dalam muat naik tersebut, Fernandes turut menyatakan, “AirAsia sentiasa adalah sebuah syarikat penghantar, menghantar (melalui kapal terbang) orang ke destinasi sekitar dunia, [dan sekarang] menghantar makanan, pakej, produk fintech serta juga pembelajaran atas talian. Sekarang, pergi ke jalan pula.” Beliau bagaimanapun tidak memberitahu perincian lebih lanjut.

Selain daripada berita e-hailing atas jalan biasa ini, Bloomberg juga sebelum ini pernah mengeluarkan laporan bahawa AirAsia mempunyai perancangan untuk mengadakan servis teksi terbang dan ia akan sedia tahun hadapan.