LRT3 kini dikenali sebagai LRT Laluan Shah Alam

Projek LRT3 kini telah diberikan nama baharu iaitu LRT Laluan Shah Alam. Ia merupakan laluan transit aliran ringan yang ketiga untuk Lembah Klang selepas LRT Laluan Ampang dan Sri Petaling dan LRT Laluan Kelana Jaya. Nama baharu tersebut diumumkan oleh Rapid KL menerusi media sosial hari ini.

Dijangka bakal memulakan operasi pada Februari 2024, LRT Laluan Shah Alam sepanjang 37.8 km ini mempunyai 20 stesen yang menghubungkan Bandar Utama di Petaling Jaya ke Johan Setia di Klang. Bandar Utama merupakan salah satu hentian bagi MRT Laluan Kajang, manakala salah satu stesen pertukarannya terletak di Glenmarie iaitu bagi LRT Laluan Kelana Jaya.


Klik untuk besarkan peta

Ketika projek LRT3 diumumkan buat pertama kalinya pada 2016, ia direncanakan bakal mempunyai 26 stesen, namun perancangan tersebut dirombak semula pada tahun 2018 dengan membatalkan stesen di Persiaran Hishamuddin, Bandar Botanik, Bukit Raja, Raja Muda, Temasya dan Tropicana. Pembatalan stesen berkenaan disebabkan ia berdekatan dengan stesen yang turut tersenarai dalam perancangan awal.

Pada Jun 2021, Rapid KL telah memaklumkan penerimaan set tren pertama untuk LRT Laluan Shah Alam. Set tren tiga gerabak ini kemudian dihantar ke fasiliti CCRC Rolling Stock (Malaysia) di Batu Gajah, Perak bagi kerja pemasangan bahagian dalaman tren. Difahamkan, LRT Laluan Shah Alam akan mempunyai 22 set tren tiga gerabak dibekalkan oleh CRRC Corporation Limited, China.