Renault telah menunjukkan sebuah rekaan konsep van “camper” yang dikenali Hippie Caviar Hotel, sebuah rekaan yang yang membawakan “pengalaman hotel 5-bintang” terhadap rutin penggunanya.

Bakal dipertontonkan di Düsseldorf Motor Show yang bermula 27 Ogos ini, rekaan konsep berkenaan menggunakan asas van Trafic, dan telah disertakan dengan kerus panjang yang boleh diubah menjadi tempat tidur berdimensi 145 cm x 195 cm yang boleh dipadang di dalam atau luar kenderaan.

Kemasan dalaman terdiri daripada kayu eksotik, gentian asli (linen dan wool) serta foam berasaskan tumbuhan, sementara warna dan material yang digunakan pula mengambil ilham dan semangat tahun-tahun 1960an.

Dua tataletak boleh dimanfaatkan; yang pertama tataletak “cosy” di mana kerusi panjang dan kerusi sudut diletakkan dalam kedudukan untuk ruang ala kawasan lounge, dan disertai oleh “rooftop terrace” yang lengkap dengan meja kopi dan sepasang penyandar, yang boleh diakses menggunakan tangga.

Yang kedua ialah tetaletak “contemplation”, seperti yang ditunjukkan dalam gambar. Katil terletak di bawah pintu belakang, dengan tirai penghadang memberikan privasi dan perlindungan dari cuaca bagi kedua-dua sisi.

Pengalaman perkhemahan premium ini dibayangkan pula dengan adanya sebuah kontena untuk bilik air, tempat pengecasan elektrik dan fungsi lain ke lokasi yang ditentukan oleh pelanggan, sebagai tambahan kepada servis layanan yang boleh dipesan secara dalam talian dan dihantar ke van berkenaan menggunakan drone.

Van Tarfic kini dalam generasinya yang ketiga, dengan versi facelift telah dilancarkan dalam bentuk Trafic Combi form untuk kegunaan pengangkutan umum dan keluarga besar, sementara versi SpaceClass dan Signature menyediakan tempat duduk VIP dan ruang kelas perniagaan. Dalam tataletak biasa seperti ini, Trafic menyediakan 1,800 liter kapasiti kargo, atau boleh memuatkan sembilan penumpang dewasa.

Tiga pilihan enjin diesel ditawarkan ketika pelancarannya; ini termasuk dCi 150 dengan transmisi manual dan EDC klac berkembar automatik; dCi 110 dengan transmisi manual; dan dCi 170 dengan transmisi EDC automatik sahaja.

Ciri bantuan pemanduan yang ada pada Trafic facelift ini termasuk kawalan melayar adaptif, brek kecemasan dalam bandar aktif, amaran penukaran lorong, amaran titik buta dan beg udara rekaan baru untuk dua penumpang di depan.