Selepas CE-04, BMW kini menunjukkan satu lagi skuter elektrik konsep iaitu CE-02. Ia disasarkan lebih kepada orang muda, dengan usia sekurang-kurangnya 16 tahun, tidak mempunyai prasangka terhadap motosikal dan tidak pernah menunggang jentera dua roda sebelum ini.

“BMW Concept CE-02 menampilkan perkadaran baru dan bentuk moden penggerak persendirian di kawasan urban. Sebagai tambahan, kami mahu mencapai satu tahap inovasi rekaan yang tidak pernah kami capai sebelum ini. Penggunaan terus secara ringkas adalah penting, tetapi ia juga mengambil kira komponen emosi serta keseronokan menunggang,” kata ketua bahagian rekaan BMW Motorrad, Edgar Heinrich.

Direka untuk pergerakan jarak pendek di bandar, Concept CE-02 ini menyediakan kelajuan maksimum 90 km/j dan jarak gerak 90 km. Dengan motor elektrik 11 kW, pacuan tali sawat dan rim 15 inci, ia termasuk dalam kategori lesen permulaan A1 (ECE) di Eropah, sesuai dengan golongan sasarannya.

Tempat duduk serendah 730 mm dan berat cuma 120 kg menjadikan Concept CE-02 ini lebih mesra pengguna berbanding motosikal biasa, sementara kapasiti bateri dan pengecasnya tidak diberitahu. “Kami mahu membangunkan jentera dua roda yang mudah untuk semua orang yang mahu bergerak dan berdikari,” kata ketua bahagian rekaan kenderaan BMW Motorrad, Alexander Buckan.

Penggayaan pada Concept CE-02 ini menyediakan kepelbagaian kepada pengguna. Tempat duduknya leper dan panjang, memberikan kebebasan kepada penunggang bergerak menyesuaikan diri, sementara di atas dan bawah pek bateri pula terdapat ruang meletak barang dengan tali pengikat.

Semua lampu menggunakan unit LED, manakala brek pula menggunakan sistem hidraulik untuk kedua-dua bahagian depan dan belakang. Skuter elektrik ini juga boleh dinaiki dua orang kerana mempunyai tempat peletak kaki untuk penumpang.