Ya, selepas Selangor dan Lembah Kelang beralih dari Fasa 1 ke Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara (PPN) bermula minggu lalu, penduduk di negeri berkenaan sudah boleh merentas ke Kuala Lumpur dan Putrajaya dengan syarat sudah cukup dua dos vaksin. Namun anda perlu ingat, Genting Highland sudah pun berada di Pahang dan bukan lagi Selangor atau Kuala Lumpur ya.

Oleh kerana ingkar dengan arahan berkenaan, 12 orang dari Kuala Lumpur telah pun dikompaun pada 15 September lalu setelah cuba merentas negeri untuk ke Genting Highland. Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Polis Daerah Bentong, kesemua individu berumur antara 20 hingga 58 tahun itu ditahan di sekatan jalan raya yang dibuat di KM17 Checkpoint Kee Sang di Genting Higland

Menurut Ketua Polis Bentong Superintendan Zaiham Mohd. Kahar, kompaun telah dikeluarkan di bawah Peraturan 17 (1) Akta Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (PPPDPPB) 2021 yang jika sabit kesalahan boleh dikenakan kompaun sebanyak RM5,000.

Jadi beringatlah, kita belum lagi menang menentang Covid-19. Peluang yang diberikan untuk mengurangkan tekanan dalam pandemik ini perlu kita lakukan dengan seimbang – jaga SOP dan jangan sampai dikurung lagi.