Kerajaan bukan sahaja akan mengesan mereka yang merentas negeri tanpa vaksin lengkap menggunakan pengangkutan persendirian dengan memantau pusat tumpuan awam termasuk kawasan Rehat dan Rawat di lebuhraya, malah mereka yang menggunakan pengangkutan awam juga turut akan diberikan perhatian.

Menurut Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong dalam laporan Bernama, arahan khusus untuk memeriksa sijil vaksinasi berkenaan telah dikeluarkan kepada semua pengusaha perkhidmatan pengangkutan awam sama ada darat, udara mahupun maritim selepas aktiviti merentas negeri dibenarkan semula, mulai semalam.

“Agensi penguatkuasaan boleh membuat pemeriksaan, seperti Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang membuat pemeriksaan rawak terhadap bas untuk memastikan semua penumpang mematuhi syarat ditetapkan.

“Pemeriksaan ini (sijil vaksinasi) juga tidak membabitkan kos tambahan pada pengusaha syarikat pengangkutan, sebaliknya menambah keyakinan penumpang untuk melakukan perjalanan jarak jauh dengan menaiki pengangkutan awam,” katanya.

Sebelum ini Ka Siong dilaporkan berkata bahawa pengusaha perkhidmatan pengangkutan awam diminta memastikan penumpang dibawa sudah lengkap vaksinasi seperti ditetapkan bawah prosedur operasi standard (SOP) bagi perjalanan merentas negeri.