Rasanya di negara kita juga ramai yang kenal dengan motosikal adventure Benelli TRK kerana dua versi pernah dilancarkan, iaitu TRK 502 dan TRK 251, dengan harga masing-masing sekitar RM30k dan RM14k. Tidak lama lagi, Benelli akan menunjukkan TRK 800 pula kepada dunia.

Satu video teaser untuk TRK 800 telah disiarkan melalui media sosial, dan pengenalan rasminya cuma akan dibuat pada 23 November waktu pameran EICMA di Milan. Apa yang boleh dilihat melalui teaser ini kebanyakannya adalah proses awal rekaannya serta bentuk kasar dalam bentuk digital.

Apa yang boleh dikatakan, Benelli bakal masuk dalam segmen sengit dengan rekaan yang lebih ke arah moden, dan bukannya serba ringkas seperti Tenere 700 dan Tuareg 660. TRK 800 dilihat mempunyai garis-garis badan yang rumit dan pelbagai perincian rekaan.

Motosikal di dalam teaser ini juga kelihatan berbeza berbanding satu lagi lukisan paten model touring kelas pertengahan yang didaftar oleh Benelli di China baru-baru ini. Bahagian belakang mungkin mempunyai persamaan, tetapi bahagian hadapannya memang jelas berbeza.

Kita masih perlu menunggu kemunculan rasmi untuk mengetahui perincian teknikal motosikal ini, tetapi jika Benelli menggunakan enjin yang mereka sedia ada, mungkin mereka memilih enjin dua silinder selari 754 cc daripada Leoncino 800, dengan kuasa sekitar 80 PS dan 67 Nm tork.