CSH Alliance bakal memasuki pasaran kenderaan elektrik (EV) komersial Malaysia melalui kerjasama dengan pengeluar kenderaan dari China, BYD, apabila anak syarikatnya, Alliance EV (AEV) menandatangani perjanjian persefahaman dengan BYD Malaysia, lapor The Star.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan, syarikat itu memberitahu selain membantu pemain industri untuk menerima pakai kenderaan komersial sifar emisi, mereka juga akan meneroka pengedaran kenderaan komersial elektrik penuh dan menyediakan servis 4S (jualan, servis, alat ganti dan cat badan), dengan kemungkinan pemasangan tempatan di masa hadapan.

Syarikat itu juga menyatakan bahawa AEV akan ditugaskan untuk mengedar dan membekal van elektrik penuh BYD T3, berserta servis selepas jualan, alat ganti dan pakej jaminannya. Salah satu pelanggan untuk T3 ini adalah Line Clear Express and Logistics, iaitu sebuah syarikat penghantar dan lojistik yang 15% pegangan di dalamnya adalah milik CSH Alliance.

BYD T3 adalah sebuah van elektrik kompak berukuran 4,460 mm panjang, 1,720 mm lebar dan 1,875 mm tinggi, dengan ruang kargo berkeluasan 3,800 liter. Ia dipacu oleh motor AC permanent magnet synchronous, menyediakan kuasa 134 hp (100 kW) dan 180 Nm, dan mencapai kelajuan maksimum 100 km/j.

Menggerakkan motor itu adalah bateri lithium ion NCM dengan kapasiti 50.3 kWh, boleh membawa van tersebut untuk perjalanan sejauh 300 km dengan sekali cas. Apabila dicas menggunakan sumber AC 6.6 kW, ia akan mengambil masa 7.6 jam untuk penuh, manakala apabila menggunakan pengecas DS 40 kW, ia akan mengambil masa 1.3 jam.