Bermaz Motor baru sahaja memperkenalkan Mazda 3 Ignite Edition 2022 untuk pasaran Malaysia. Ia menggunakan asas daripada varian 2.0L Hatchback High Plus paling tinggi, dan menjadi satu-satunya model CBU dari Jepun, dijual pada harga RM164,679. Harga ini adalah RM9k lebih tinggi berbanding model yang digunakannya sebagai asas.

Dengan harga ini, pembeli juga akan menerima jaminan pengilang selama lima tahun bersama penyelenggaraan percuma lima tahun (termasuk upah, alat ganti dan minyak). Kedua-duanya juga terhad kepada lima tahun atau had batuan 100,000 km, yang mana tiba dahulu.

Keistimewaan model ini adalah ia menggunakan cermin sisi warna hitam, rim metalik 18 inci, tempat duduk kulit warna Burgundy dan sistem kamera 360 darjah. Tujuh warna luar disediakan untuk model ini, iaitu Soul Red Crystal, Machine Grey, Jet Black, Snowflake White Pearl, Polymetal Grey, Deep Crystal Blue (Hatchback sahaja) dan yang baru, Platinum Quartz.

Pada aspek keselamatan, pakej i-Activsense pada model ini dinaik taraf dengan Front Cross Traffic Alert (FCTA) dan Cruising & Traffic Support (CTS), manakala sistem Driver Attention Alert (DAA) pula kini hadir dengan Driver Monitoring.

Ciri lain yang disediakan adalah Adaptive Front-lighting System (AFS), Blind Spot Monitoring (BSM), Rear Cross Traffic Alert (RCTA), Lane Departure Warning System (LDWS), Lane Keep Assist System (LAS), Smart Brake Support (SBS – AEB depan dan belakang), High Beam Control (HBC) serta Mazda Radar Cruise Control (MRCC)

Tiada perubahan lain yang dibuat, bermakna enjin empat silinder 2.0 liter SkyActiv-G padanya masih lagi menghasilkan 162 hp dan 213 Nm tork, dengan kuasa dihantar ke roda hadapan melalui kotak gear automatik enam kelajuan.