Sama seperti pengeluar lain, Perodua juga tidak terkecuali menerima kesan daripada Covid-19, yang mengganggu bekalan komponen serta pengeluaran. Meskipun masalah ini masih wujud sehingga sekarang, syarikat itu memberitahu mereka dapat bekerjasama dengan pembekal dan pengedar untuk mengurangkan kesannya.

Ini dapat dilihat melalui jumlah jualan yang bertambah baik pada suku pertama tahun 2022, di mana mereka menjual 61,624 buah kenderaan, iaitu peningkatan 6.4% berbanding jumlah 57,909 yang dicatat tempoh sama tahun lepas. Pada bulan Mac, Perodua mendaftar 26,759 buah kenderaan, dan ini bersamaan peningkatan 9.5% berbanding 24,433 unit yang dijual pada bulan sama tahun lepas.

Sempena syarikat itu sedang cuba mempercepatkan penghantaran kenderaan kepada pelangan sebelum pengecualian cukai berakhir 30 Jun ini, presiden dan CEO Perodua, Datuk Zainal Abidin Ahmad berharap kerajaan dapat mempertimbangkan semula untuk menyambung lagi tempoh pengecualian cukai ini, seperti permohonan yang dibuat oleh Persatuan Automotif Malaysia (MAA).

“Perodua juga menyokong permohonan yang dibuat oleh MAA untuk menyambung lagi tempoh pengecualian cukai jualan ini disebabkan faktor-faktor seperti gangguan bekalan semikonduktor di seluruh dunia dan kes Covid-19 masih memberi impak kepada industri,” kata beliau sambil menambah bahawa langkah itu akan banyak membantu industri.

“Buat masa sekarang, ekosistem automotif tempatan baru mula hendak pulih dan sambungan pengecualian cukai jualan ini adalah sesuatu yang diperlukan demi mengekalkan pertumbuhan dalam waktu pemulihan ini,” jelas beliau. Zainal berkata, industri automotif, termasuk ekosistem tempatannya dapat mengekalkan permintaan yang tinggi dan menyokong industri sepanjang waktu pandemik hasil daripada inisiatif cukai jualan yang dibuat oleh kerajaan ini.