Ringgit lemah bakal menyebabkan harga kereta baru meningkat, kos bahan mentah naik – MAA

Menurut Persatuan Automotif Malaysia (MAA), harga kenderaan baru di Malaysia dijangka meningkat akibat daripada kenaikan kos bahan mentah, susulan nilai ringgit yang semakin lemah, serta masalah kekurangan cip yang sudah berlanjutan lama.

Presiden MAA, Datuk Aishah Ahmad memberitahu bahawa peningkatan kos yang terpaksa ditanggung oleh pengeluar kenderaan membawa makna terdapat kemungkinan harga kereta baru akan meningkat. Beliau bagaimanapun menyatakan setakat ini pengeluar masih belum memutuskan untuk meningkatkan harga kenderaan dan menyerap kos tambahan itu – lapor Berita Harian.

Aishah turut menyatakan harapan supaya kerajaan dapat memberikan maklum balas terhadap rayuan yang dibuat oleh persatuan itu untuk menyambung tempoh pengecualian cukai yang sepatutnya berakhir 30 Jun ini. “Sekiranya pengecualian SST yang akan berakhir hujung bulan Jun ini tidak disambung, ia boleh memburukkan lagi keadaan dan menyaksikan lonjakan tinggi harga jika pengeluar membuat keputusan untuk meningkatkan harga produk mereka,” kata beliau kepada penerbitan tersebut.

Ringgit lemah bakal menyebabkan harga kereta baru meningkat, kos bahan mentah naik – MAA

Pengeluaran tempatan juga terus terjejas akibat daripada kekurangan cip semikonduktor. Pada bulan Mac, persatuan itu pernah menyatakan bahawa tempoh masa lama akan diambil sebelum pengeluaran tempatan dan bekalan dapat kembali normal. Pengeluar kenderaan juga turut melaporkan masalah jumlah pengeluaran akibat daripada kekurangan alat/bahan.

Awal hari ini, Honda Malaysia turut memberitahu bahawa kelambatan mendapatkan alat ganti/bahagian untuk pengeluaran kenderaan baru kini menyebabkan jumlah pengeluaran yang tidak konsisten di kilang mereka di Melaka, dan ini akan memberi kesan kepada penghantaran kenderaan kepada pelanggan yang mahu mendapatkannya sebelum tempoh pengecualian SST tamat.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.